C1 cursus

 

Tekst: Benne

Net als een aantal andere Yetianen heb ik afgelopen zomer een door de NSAC georganiseerde alpiene cursus gevolgd, de C1. Mijn C1 begon aan het einde van de vakantie op een  vrijdag middag, toen ik na het maken van een Dynamica herkansing op de trein stapte richting het Großglockner massief in Oostenrijk. 18 uur later zat ik naast een bejaard stel in een oude Fiat 500 en reden we met hoge snelheid over de prachtige Großglockner Hochalpenstraße mijn cursusgenootjes tegemoet. De volgende dag begonnen we met een tocht naar onze verblijfplaats voor de rest van de week, de Oberwalderhütte.

Martin, onze Oostenrijkse gids, huppelde voor ons uit en liet ons zien dat je met D-schoenen prima steil omhoog over losliggende rotsblokken kunt lopen en hoe je zonder al te veel uitglijden een gletscher oversteekt. De volgende dagen maakten we kennis met de basis alpiene technieken op sneeuw en ijs, daalden we in gletscherriviertjes af, oefenden we met remoefeningen en takelden we mensen uit ijsspleten, ook oefenden we met het navigeren op compas en routeplanning.

Dit kwam zeker goed van pas toen we in een enigszins onverwachte sneeuwstorm terecht kwamen en op een later moment waarop we door de mist eigenlijk niet meer wisten of we nou op de Mittlere of Großer Bärenkopf stonden. Ondanks het slechte weer hebben we nog een aantal mooie tochten kunnen doen naar onder andere de Johannisberg en Hohe Riffl. Naast mooie tochten was er in de hut ook genoeg tijd voor vele biertjes, topfenstrudel en mooie verhalen van Maarten, oud Yetiaan en instructeur voor mijn cursus. Voor onze laatste dag en afdaling naar het dal, had Martin een hele gave tocht gepland. De tocht, die dat jaar pas 3 keer was gedaan, liep vlak voor de Grossglockner langs, dwars door een spleten zone, onder hanggletschers door, langs een Edelweis weide en over erg ruig en moeilijk begaanbaar terrein. De tocht was ontzettend gaaf en een mooie afsluiter van de week. We kwamen nog twee verdwaalde collega’s van Martin tegen, de spletenredding oefeningen kwamen goed van pas en moe maar voldaan kwamen we uiteindelijk weer in het dal aan. Het was een ontzettend gave en leerzame week en ik kan iedereen van harte aanraden om een C1 of andere alpiene cursus te volgen! Volgend jaar ga ik in ieder geval een C2 doen.