C1 Cursus 2017

Tekst: Sita

Maandag ochtend na een ietwat trage start begon de toch naar de Alpen. Jip en ik besloten dat liften een verfrissende en goedkope manier van rijzen was dus stoken wij, beide voor het eerst, naast de klimrotsen in Freyr onze duim uit. Na de donkere woorden: ‘deze auto ziet er té netjes uit, die stopt vast niet’ hielt onze eerste lift halt en was mijn geloof in de mensheid weer hersteld. Velen liften volgden en na twee nachtjes her en der en een heleboel gebroken gesprekken in allerlei vreemde talen werden wij woensdag middag afgezet bij de camping in Heiligenblut, of liever gezegd een half uur zeulen met vier tassen van de camping in Heiligenblut.

Op de camping maakten wij kennis met onze mede cursisten die een voor een binnen kwamen druppelen.  Na een aantal dagen inlopen en vrienden maken met de andere sac’ers begon maandag ochtend onze C1 cursus. De eerste dag werd overheerst door de aanloop naar de hut met tussendoor kennismaken met lopen over steile rotsen en aan het touw door de sneeuw. Daarna werden de dagen afwisselend gevuld met het maken van een tour, die wij de avond daarvoor trouw moesten voorbereiden, of oefenen met touwtechnieken voor op een gletsjer of op een graat. Er werd natuurlijk ook veel aandacht besteed aan redding technieken zoals het Seilrollen en prusikken en hebben we veel geleerd over het voorspellen van het weer en kregen we van onze berggids een les over gletsjers, waarin we leerden waar en hoe er gletsjerspleten te verwachten waren op de gletsjer. Het liep van avonden gebogen zitten over een kaart met een kompas, een tandestoker en een weizen naar topjes bereiken en ijsklimmen, alles was gezellig en leerzaam en sommige dingen waren zelfs echt vet. Ik kan het iedereen aanraden en kan zelf niet wachten tot mijn volgende C-cursus!