C2 Alpien

C2 Alpien Lichtgevorderdencursus

Het logische vervolg op een beginnerscursus, maar ook voor hen die al buiten de NSAC vergelijkbare cursuservaring hebben opgedaan. Naast een herhaling en bijspijkering van de vaardigheden opgedaan in je beginnerscursus, wordt er veel meer aandacht besteed aan het touwleiden en het maken van toeren. Deze cursus biedt je de mogelijkheid de ervaring op te doen, die noodzakelijk is om een begin te maken met lichte zelfstandige toeren in alpiene rotsterrein.

 

De Cursus

Samen met 6 andere studenten zul je onder leiding van 3 instructeurs en of gidsen mooie tochten maken in een rotsrijk gebied in de Alpen. Je zult allereerst kort alle vaardigheden van je beginnerscursus herhalen en bijspijkeren. De nadruk zal tijdens liggen op het veilig beklimmen en afzekeren van alpien rotsterrein. Daarnaast zal ook extra ervaring worden opgedaan met het beklimmen van sneeuw en ijsterrein. Er wordt tijdens de cursus veel meer aandacht besteed aan touwleiden en zelfstandigheid tijdens de tochten. Uiteindelijke doel is het veilig zelfstandig kunnen klimmen van PD/WS tochten. ‘s Avonds is er aandacht voor extra theorie maar zeker ook gezelligheid in de hut.

 

Locatie en Datum

Er worden in totaal vier verschillende C2 cursussen gegeven. De data en locaties zullen dan ook per cursus verschillen. Bij je aanmelding kun je aangeven wanneer je niet op cursus kunt en of je een bepaalde voorkeursdatum hebt. Het is aan te raden om na afloop van je cursus in de Alpen te blijven om zelfstandig door te kunnen klimmen. De Yeti week is ook zeker een goede g

elegenheid om de geleerde

kennis direct in de praktijk te brengen met meer of minder ervaren Yetianen!

Kosten

De cursus kost ongeveer 725 euro. Deze prijs is een indicatie. De definitieve prijs wordt vlak voor de zomer bekend. De prijs is namelijk afhankelijk van het aantal inschrijvingen en het aantal gidsen dat moet worden ingehuurd. Van dit bedrag worden alle kosten die je tijdens de cursus maakt betaald. Denk hierbij aan je eigen overnachting in de hut en de kosten voor de instructeurs en of gidsen die je cursus leiden. De reis wordt op eigen gelegenheid geregeld met je cursusgenootjes aangezien de een al langer in de Alpen zit dan de ander. De betaling zal in delen geschieden.

 

Materiaal

Bijna al het materiaal wat je nodig hebt (denk aan oa touwen, stijgijzers, helm, pickel) kan, zover de voorraad strekt, kosteloos bij Yeti geleend worden. C1 cursisten krijgen voorrang met stijgijzers en het zou, afhankelijk van het aantal inschrijvingen, kunnen zijn dat de stijgijzers op zijn in bepaalde weken.

Ingangseisen

Allereerst dien je natuurlijk de NSAC C1 cursus gevolgd te hebben of ergens anders gelijkwaardige ervaring hebben opgedaan. Dit wordt van geval op geval beoordeeld maar ga er zeker niet vanuit dat je met een J1 cursus direct kan instromen bij de NSAC C2 cursus. De NSAC C1 cursus focust namelijk veel meer op zelfstandigheid en is van een hoger niveau dan de gemiddelde jeugdcursus. Daarnaast wordt ook vereist dat je zelfstandig Outdoor Voorklimmer bent, zodat hier tijdens de cursus geen aandacht aan besteed hoeft te worden. Mocht je nog niet (officieel) zelfstandig voorklimmer zijn bij Yeti, neem dan zeker contact op met de alpien coƶrdinator, dan kijken we samen hoe we hier nog aan kunnen werken (zie onder voor contactinformatie). Daarnaast moet je natuurlijk voor de C2 ook een goede conditie hebben. Ook is het aantal touw/reddingstechnieken flink vergroot ten opzichte van de C1.

 

Indeling

Om te testen of jullie dit niveau hebben en om jullie verder voor te bereiden op de cursus organiseert de NSAC een indelingsdag. Zet deze datum zeker in je agenda, want deelname hieraan is verplicht. Wees hier niet bang voor, want als je af en toe hardloopt, over de voorklimcapaciteiten beschikt en mee hebt gedaan aan de voorbereidingsdag/avond(met de nodige oefening) die Yeti organiseert dan kom je hier zeker doorheen. Na afloop van de indelingsdag zal, als er te veel inschrijvingen zijn, geloot worden onder de geschikte kandidaten. Er bestaat dus een kleine kans dat je wordt uitgeloot, maar het doel van de NSAC is natuurlijk om zoveel mensen een cursus aan te kunnen bieden.

 

Aanmelden

Uiteraard wil je je na het lezen van de bovenstaande tekst direct opgeven. Gelukkig kan dat ook! Meer informatie over de cursus en over aanmelden kun je vinden op de website van de NSAC.

Voor vragen, twijfel niet om het bestuur aan te spreken op een van de vele andere Yeti activiteiten.