Opleidingen

Opleidingen

Het statutair doel van Yeti is het bevorderen van de klim- en bergsport in de breedste zin van het woord. Een middel hiervoor zijn de opleidingen in de verschillende bergsportdisciplines. In de opleidingen staan grofweg 3 bergsportdisciplines centraal: Sportklimmen, Zomer Alpinisme en Winter Alpinisme. De opleidingen in de eerste discipline regelen we bij Yeti zelf, de andere 2 worden landelijk geregeld door de NSAC, de Nederlandse Studenten Alpen Club.

Sportklimmen

Om te zorgen dat iedereen veilig kan genieten in de rots biedt Yeti sportklimopleidingen aan. Van totale beginner kan je binnen Yeti opklimmen tot instructeur. Voor personen die nog weinig met klimmen hebben gedaan is het overzicht binnen de opleiding lastig te behouden. Daarom wordt hieronder een overzicht geschetst van de sportklimopleidingen.

Zelfstandig Indoor Toprope (ZIT)

De eerste stap in het klimmen is het behalen van het Indoor Toprope. In vier avonden wordt je opgeleid om zelfstandig binnen in hallen te kunnen topropen. Bij topropen hangt er al een touw in de wand. Je kunt nu in de meeste hallen van Nederland aan de slag!

Zelfstandig Indoor Voorklimmen (ZIV)

Nu je kan topropen is het tijd voor de volgende stap. Als je aan het voorklimmen bent, hang je zelf het touw in de wand. Een grote uitdaging waar de ware aard van de sport meer naar voren komt! Je kan leren indoor voorklimmen in 2 a 3 volle dagen. Yeti biedt normaliter geen ZIV cursus aan, wel gaan we 1 a 2 keer per jaar naar een hal om dit te oefenen.

Zelfstandig Outdoor Voorklimmer (ZOV)

Als het voorjaar weer aanbreekt, wordt tijd voor de grote stap naar buiten, rotswanden in België, Duitsland of Frankrijk! (Zoek eens op Freyr België of op Calanques Marseille voor een indruk). Zodra je je ZIT hebt, kun je mee op een weekend. Onze eigen instructeurs leren je alle benodigde technieken om veilig buiten te kunnen klimmen! Een gemiddelde persoon heeft 4 weekenden nodig om zelfstandig outdoor voorklimmer te worden. Maar voor je mee gaat op een weekend zijn er al de nodige oefen momenten in Nederland geplant om kennis te maken met de technieken.

Zelfstandig Outdoor Voorklimmer + (ZOV+)

Nadat je zelfstandig bent geworden kan je zelfstandig met andere ZOV’s ervaring opgaan doen en plezier maken! Hoe meer je klimt, des te sneller je wordt en des te meer plezier je hebt. Een zelfstandige outdoor voorklimmer met veel ervaring komt in aanmerking voor de instructeuropleidingen.

Kaderopleidingen

Als je genoeg ervaring hebt en je enthousiasme voor de sport wilt overdragen op andere personen is instructeur worden de manier! De eerste stap is Sportklimbegeleider(SKB), gevolgd door Sportkliminstructeur(SKI). Vanaf 2014 zijn we gestart met een iets minder uitgebreide SKI opleiding die enkel instructie in de hal omvat, de SKI-IT opleiding. De normale SKB en SKI opleiding hebben vooral de nadruk op het buitenklimmen. Hierna kan je doorgroeien tot Praktijkbegeleider(PB), Beoordelaar(BE), of Leercoach (LC). Deze personen leiden kader op.

 

Alpinisme

Voor opleidingen in zowel zomer- als winteralpinisme maakt Yeti gebruik van de cursussen van de NSAC. Voor meer informatie over deze opleidingen kun je terecht op de site van de NSAC (Zomer en Winter), of onder het kopje Alpinisme.