Opleidingen

Opleidingen

Het statutair doel van Yeti is het bevorderen van de klim- en bergsport in de breedste zin van het woord. Een middel hiervoor zijn de opleidingen in de verschillende bergsportdisciplines. In de opleidingen staan grofweg 3 bergsportdisciplines centraal: Sportklimmen, Zomer Alpinisme en Winter Alpinisme. De opleidingen in de eerste discipline regelen we bij Yeti zelf, de andere 2 worden landelijk geregeld door de NSAC, de Nederlandse Studenten Alpen Club.

Sportklimmen

Om te zorgen dat iedereen veilig kan genieten in de rots biedt Yeti sportklimopleidingen aan. Van totale beginner kan je binnen Yeti opklimmen tot instructeur. Voor personen die nog weinig met klimmen hebben gedaan is het overzicht binnen de opleiding lastig te behouden. Daarom wordt hieronder uitgelegd wat de verschillende stappen zijn van de sportklimopleidingen. Dit is samengevat in de zogeheten ‘Road to ZOV’:

 

Zelfstandig Indoor Toprope (ZIT)

De eerste stap in het klimmen is het behalen van het Indoor Toprope. In vier avonden wordt je opgeleid om zelfstandig binnen in hallen te kunnen topropen, klimmen dus. Als je het ZIT traject hebt afgerond kun je zelfstandig toprope klimmen in de meeste hallen van Nederland. Direct na de ZIT opleiding worden er theorie avonden gehouden, waar je vast kan oefenen met touwtechnieken. Daarna wordt het tijd om met het ZOV traject te beginnen, en kan je lekker mee buiten klimmen met Yeti!  aangeboden.

Zelfstandig Indoor Voorklimmen (ZIV)

In sommige klimhallen is er de mogelijkheid om indoor voor te klimmen. Als je aan het voorklimmen bent, hang je zelf het touw in de wand. Een grote uitdaging waar de ware aard van de sport meer naar voren komt! Je kan leren indoor voorklimmen in 2 a 3 volle dagen. Yeti biedt normaliter geen ZIV cursus aan, wel gaan we 1 a 2 keer per jaar naar een hal om dit te oefenen.

Zelfstandig Outdoor Voorklimmer (ZOV)

Als het voorjaar weer aanbreekt, wordt tijd voor de grote stap naar buiten, rotswanden in België, Duitsland of Frankrijk! (Zoek eens op Freyr België of op Calanques Marseille voor een indruk). Zodra je je ZIT hebt, kun je mee op een weekend. Onze eigen instructeurs leren je alle benodigde technieken om veilig buiten te kunnen klimmen!  Voordat je op weekend gaat zullen er al de nodige oefenmomenten in Nederland gepland worden om kennis te maken met de technieken.

Er zijn 2 statussen zelfstandig outdoor voorklimmen te behalen; de single en multipitch status.

  • De Singlepitch status behandeld minder technieken en is daardoor sneller te halen. Met de ZOV-singlepitch status op zak kun je zelfstandig enkele lengtes buiten klimmen.  Je kunt dan altijd mee op weekend, ook als er geen kader is.
  • De Multipitch status is een stap verder dan de singlepitch status. Met de ZOV-multipitch status kun je de hoogte in! Meerdere touwlengtes rotsklimmen achterelkaar, wie wil dat nou niet?

Zelfstandig Outdoor Voorklimmer + (ZOV+)

Nadat je zelfstandig bent geworden kan je zelfstandig met andere ZOV’s ervaring opgaan doen en plezier maken! Hoe meer je klimt, des te sneller je wordt en des te meer plezier je hebt. Een zelfstandige outdoor voorklimmer met veel ervaring komt in aanmerking voor de instructeuropleidingen.

Kaderopleidingen

Als je genoeg ervaring hebt en je enthousiasme voor de sport wilt overdragen op andere personen is instructeur worden de manier! De eerste stap is Sportklimbegeleider(SKB), gevolgd door Sportkliminstructeur(SKI).  Je kunt instructeursopleiding zowel voor binnen als buitenklimmen volgen.  De opleidingen voor binnenklimmen zijn minder uitgebreid en daardoor sneller te volgen. De normale SKB en SKI opleiding hebben vooral de nadruk op het buitenklimmen. Hierna kan je doorgroeien tot Praktijkbegeleider(PB), Beoordelaar(BE), of Leercoach (LC). Deze personen leiden kader op.

Alpinisme

Voor opleidingen in zowel zomer- als winteralpinisme maakt Yeti gebruik van de cursussen van de NSAC. Voor meer informatie over deze opleidingen kun je terecht op de site van de NSAC (Zomer en Winter), of onder het kopje Alpinisme.