C3 Alpien

C3 Alpien Gevorderdencursus

Heb je al de nodige alpiene ervaring opgedaan met cursussen en vooral ook door zelfstandig op pad te zijn geweest met PD/WS (+) tochten, maar wil je wat meer ervaring op doen in zelfstandig plannen van langere en/of iets moeilijkere tochten, dan is de C3 cursus iets voor jou!

 

De Cursus

Samen met 6 andere studenten zul je onder leiding van 3 instructeurs en of gidsen mooie tochten maken in een hoogalpien gebied in de Alpen. De cursus verschilt iets van de andere cursussen omdat de inhoud veel meer afhankelijk is van de groep. Je kunt de cursus zien als het laatste moment waarop je als cursist gecorrigeerd wordt door de instructeurs op jouw alpiene klimkunsten. Je plant met de groep wat je gaat doen en al doende zullen de instructeurs je de nodige instructie geven. Het voorbereiden van wat zwaardere tochten en daarna ook zelf voorklimmen staat centraal. Alle aspecten van het alpiene klimmen komen aan bod en in het speciaal zal ook het voorklimmen op ijs worden behandeld. Uiteindelijke doel is het veilig geheel zelfstandig kunnen klimmen van AD/ZS tochten. De tochten die je zult maken zijn vaak lang en het is een intensieve cursus. ’s Avonds is er aandacht voor extra theorie, voorbereiding op de volgende dag en natuurlijk nog steeds gezelligheid in de hut.

 

Locatie en Datum

Er wordt waarschijnlijk 1 C3 cursus gegeven. De datum daarvan staat nog niet vast, maar het zal waarschijnlijk in het begin van de zomer zijn (rond de eerste week van juli) zodat de noordwanden nog zoveel mogelijk in conditie zijn. Bij je aanmelding kun je nog aangeven wanneer je niet op cursus kunt en of je een bepaalde voorkeursdatum hebt. Het is natuurlijk aan te raden om na afloop van je cursus in de Alpen te blijven om zelfstandig door te kunnen klimmen. De Yeti week is ook zeker een goede gelegenheid om de geleerde kennis direct in de praktijk te brengen met meer of minder ervaren Yetianen!

 

Kosten

De cursus kost ongeveer 575 euro. Deze prijs is een indicatie. De definitieve prijs wordt vlak voor de zomer bekend. De prijs is namelijk afhankelijk van het aantal inschrijvingen en het aantal gidsen dat moet worden ingehuurd. Van dit bedrag worden alle kosten die je tijdens de cursus maakt betaald. Denk hierbij aan je eigen overnachting in de hut en de kosten voor de instructeurs en of gidsen die je cursus leiden. De reis wordt op eigen gelegenheid geregeld met je cursusgenootjes aangezien de een al langer in de Alpen zit dan de ander. De betaling zal in delen geschieden.

 

Materiaal

Hoewel je tegen dit stadium van je klimcarrière wel over het meeste materiaal zult beschikken, kan bijna al het materiaal wat je nodig hebt (denk aan oa. touwen, stijgijzers, helm, pickel), zover de voorraad strekt, kosteloos bij Yeti geleend worden. C1 en C2 cursisten krijgen voorrang met stijgijzers en het zou, afhankelijk van het aantal inschrijvingen, kunnen zijn dat de stijgijzers op zijn in bepaalde weken.

 

Ingangseisen

Naast de benodigde cursuservaring te hebben opgedaan wordt verwacht dat je zelfstandig (dus met mensen van gelijk of lager niveau) de nodige tochtervaring hebt opgedaan. Richtlijn hierbij is dat je een stuk of 5 tenminste PD tochten geheel zelfstandig hebt gemaakt.
Daarnaast is natuurlijk dus ook vereist dat je zelfstandig Outdoor Voorklimmer bent of gelijkwaardig niveau beheerst, hier wordt tijdens de cursus geen aandacht aan besteed. Mocht je nog niet officieel zelfstandig voorklimmer zijn bij Yeti, maar wel het juiste niveau denkt te hebben, neem dan zeker contact op met de alpien coördinator, dan kijken we samen hoe we dit in orde kunnen krijgen. Daarnaast moet je voor de C3 ook een uitstekende conditie hebben. Ook wordt natuurlijk verwacht dat je de benodigde touw en reddingstechnieken nog steeds goed kunt.

 

Indeling

Om te testen of jullie dit niveau hebben en om jullie verder voor te bereiden op de cursus organiseert de NSAC een indelingsdag. Zet deze datum zeker in je agenda, want deelname hieraan is verplicht. Je zult voor de C3 een iets andere indelingsdag krijgen dan je wellicht gewend bent van de C1 en C2. Naast het hardlopen zul je een moeilijke route moeten voorklimmen op je D-schoenen en ook zul je met de instructeur(s) een gesprek houden over je klimervaring en aspiraties. Op basis daarvan zal een cursusgroep worden geselecteerd die qua ervaring en capaciteiten dicht bij elkaar ligt.

 

Aanmelden 

Uiteraard wil je je na het lezen van de bovenstaande tekst direct opgeven. Gelukkig kan dat ook! Meer informatie over de cursus en over inschrijven kun je vinden op de website van de NSAC.

Voor vragen, twijfel niet om het bestuur aan te spreken op een van de vele andere Yeti activiteiten.