Tourskieën

Sinds een aantal jaar kan je bij Yeti een T1 cursus volgen om je eerste stappen te zetten in het winteralpinisme. Tijdens de cursus ga je een week lang toerskiën, oftewel alpinetochten maken in besneeuwde berggebieden op je ski’s of snowboard. Daarbij ga je weg van de toeristische skigebieden en loop je op je ski’s de bergen omhoog om vervolgens de meest epische afgelegen skiafdalingen te maken. De cursus is bedoeld voor ervaren skiërs en snowboarders die een nieuwe uitdaging zoeken en klaar zijn om afscheid te nemen van de (saaie) pistes en skiliften. Samen met een stuk of acht Yetianen en twee instructeurs en/of een gids ga je tochten voorbereiden en uitvoeren, op zoek naar de mooiste bergtoppen en de diepste poederveldjes.

De Cursus

Het doel van de cursus is om aan het eind van de week zelfstandig een eenvoudige toerskitocht te kunnen voorbereiden en uitvoeren. Daarbij wordt gefocust op off-pistetechniek, tochtenplanning, navigatie en de basisvaardigheden van lawinereddingen. Ook wordt er tijdens een aantal theorieavonden een beginnetje gemaakt aan meteorologie en lawinekunde.

Locatie en datum

De T1 cursus vindt altijd plaats tijdens de TU Delft februari-vakantie. Deze wordt gecombineerd met de Yeti Winterweek die door de Wispo commissie wordt georganiseerd. Vaak verblijft de T1 groep in dezelfde accommodatie als de rest van de Winterweek Yetianen. De definitieve locatie varieert ieder jaar en komt vaak overeen met de locatie van Paapschnee (de wintersportreis van Virgiel).

Materiaal (‘Vo)

Voor toerskiën heb je lichte, breede ski’s nodig met speciale toerski bindingen om mee omhoog te lopen in de bergen. Daarbij hoort een paar vellen die je onder je ski’s plakt om te voorkomen dat je achteruit glijdt tijdens het lopen. De ski’s, stokken en vellen worden tot nu toe altijd bij de ESAC gehuurd voor een mooi studentenprijsje. Verder heb je speciale toerskischoenen nodig die een loopstand hebben om meer beweegruimte te bieden. Mocht je graag willen snowboarden tijdens de cursus, dan moet je kiezen om zelfstandig een splitboard of sneeuwschoenen te huren voor de wandeletappes. Lawine 3-eenheden kunnen worden gehuurd bij Yeti en zijn ook verplicht tijdens de cursus.

Kosten

De kosten kunnen variëren omdat die erg afhankelijk zijn van de locatie en van de soort instructeurs die beschikbaar zijn. Tot nu toe werden de kosten voor de accommodatie, het Yeti- en ESAC-materiaal en de instructeurs gedekt met een aantal voorschoten die opgeteld rond de €500 bedragen. Dit is exclusief je overige kosten voor eten, drinken en vervoer.

Ingangseisen

In de eerste plaats moet je voor een T1 cursus altijd erg comfortabel op je ski’s of snowboard staan. Ervaring hebben buiten de piste is erg aan te raden, maar zolang je maar netjes parallel skiënd een zwarte piste af komt ben je welkom. Verder heb je, net als bij zomeralpinisme, een goede conditie nodig. Daarvoor wordt vereist dat je binnen een uur 10 km kunt hardlopen.

Aanmelden

Aanmelden kan vanaf een aantal maanden voor de reis via de Yeti website. Voor de meest actuele informatie hierover kan je altijd de Wispo of het bestuur raadplegen.

Vervolg

Nadat je een T1 cursus hebt afgerond kan je op stap gaan om zelfstandig ervaring op te doen. In de praktijk sluit je waarschijnlijk nog aan bij een meer ervaren toerskiër. Via het Winterprogramma van de NSAC is er de mogelijkheid om de vervolgcursussen T2 en T3 te doen, welke vooralsnog niet door Yeti worden aangeboden. Ook biedt de NSAC freeride cursussen aan, waarbij de nadruk ligt op off-piste skitechniek in plaats van op tochten maken.

NSAC Winterprogramma informatie: https://nsac.alpenclub.nl/wp/