ZOV

Zelfstandig Outdoor Voorklimmen

ZIV – Zelfstandig Indoor Voorklimmen

Als je bij Yeti begint krijg je als een van de eerste dingen een Indoor Toprope cursus aangeboden, als je een tijdje klimt kan je alle routes en wil je je grenzen verleggen. Niet achter een touw aan klimmen wat er al hangt maar zelf nieuwe lijnen kiezen en je eigen touw uithangen. Om dit te leren gaat Yeti af en toe (in de winter) naar een hal waar we kunnen voorklimmen. Hierbij kan het voorklimmen geoefend worden zoals setjes klippen, voetfouten voorkomen, route lezen, zekeren en spotten. Bij Yeti wordt er geen Zelfstandig Indoor Voorklim cursus aangeboden, in plaats daarvan is er de ZOV cursus waar het indoor voorklimmen in opgenomen is.

ZOV – Zelfstandig Outdoor Voorklimmen

De cursus Zelfstandig Outdoor Voorklimmen (ZOV) is de start voor klimmers die zelfstandig buiten willen voorklimmen. Tijdens de cursus wordt de basis gelegd voor het op een verantwoorde manier voorklimmen op echte rotsen in bijvoorbeeld België. Wanneer cursisten de cursus met goed gevolg afsluiten behalen zij de status ‘Zelfstand Outdoor Voorklimmer’. De cursus wordt gegeven door gecertificeerde begeleiders / instructeurs en voldoet tevens aan de eisen van NKBV.

Uitgangspunten

De uitgangspunten van de cursus zijn:

  • beleving van de klimsport staat centraal;
  • klimmen is leuk, spannend en leerzaam;
  • het aanleren van technieken en risicobewustzijn zijn.

Doel van de cursus

Na deze cursus kan je zelfstandig met een andere ZOV`er op pad tijdens een van de klimweekenden van Yeti. Je leert alle technieken die je nodig hebt om je zelf en partner in de klimgebieden te kunnen zekeren en eventueel te redden mocht je onverhoopt onverwachte situaties tegenkomen.

Cursus opbouw

De cursus bestaat uit verschillende onderdelen:

IV

Een van de eerste stappen van de ZOV cursus is het voorklimmen. Omdat er vaak veel te vertellen is, is het fijn dat dit in een warme en makkelijke omgeving gebeurt. Daarom start de ZOV-cursus binnen met de basale technieken tijdens het indoor voorklimmen.

Theorieavond

Tijdens de theorieavond wordt er uitleg gegeven over verschillende touw- en klimtechnieken uitgelegd. Doormiddel van een presentatie legt de instructeur uit hoe en waarom er bepaalde technieken toegepast worden. Om snel de stof te laten inzinken worden er interactief vragen gesteld aan de cursisten. Daarnaast is er ook de mogelijkheid zelf met touw de behandelde technieken te behandelen.

Bergschenhoek

Monte Cervino is een klimhal in Bergschenhoek. Deze unieke hal heeft de mogelijkheid voor klimmen binnen, maar ook op de buitenkant. Met de hoogte van 30 meter is het zelfs mogelijk om te multipitchen. Dat maakt deze hal uniek en erg handig voor de beginnende ZOVer. Daarom vinden er een aantal Bergschenhoek weekenden plaats waar de cursist de hele dag bezig is met technieken in echt te oefenen! De cursist kan een kop soep of warme choco verdienen als ze bij de top van de hal aankomen!

Rotsklimmen

Buitenklimmen is waar de cursus om gaat. Daarom zijn er met Yeti weekendjes naar verschillende klimgebieden in België, waar de cursist alle vaardigheden kan oefenen. De cursisten gaan onder leiding van kader zelfstandig klimmen in de rots en leert de fijne kneepjes van het Zelfstandig Outdoor Voorklimmen.

Kleine zusjes test

De kleine zusjes test bij Yeti is de test waarmee de cursist getoetst word op de gevraagde kennis en vaardigheden. Als de cursist slaagt voor deze toets, word men status Zelfstandig Outdoor Voorklimmer en heeft deze laten zien dat ze alle competenties goed beschikken. Ook na het behalen van de ZOV status wordt van de klimmer verwacht dat hij zich houdt aan hetgeen hij in de cursus heeft geleerd. Daarnaast moet een klimmer regelmatig (voor)klimmen om zijn kennis en vaardigheden te behouden. Het klimvaardigheidsstatus ZOV is geen garantie voor klimmen zonder ongelukken, dus blijf oppassen!

Enthousiastelingen

Klimmers die hun ZOV status behaald hebben en enthousiast en willend zijn om meer te leren kunnen extra technieken uitgelegd krijgen. De cursist gaat met kader opstap en leert bijvoorbeeld: zekeren met Reverso of ATC Guide, klimmen en zekeren met een dubbeltouw, speciale standplaatsen en/of klimmen met eigen protectie (nuts en friends).