ZOV

Zelfstandig Outdoor Voorklimmen

Data en meer informatie:

ZOV planning 2022-2023

ZIV – Zelfstandig Indoor Voorklimmen

Als je bij Yeti begint, volg je eerst een Indoor Toprope cursus. Na een tijdje heb je he topropen in de hal wel gezien en wil je je grenzen verleggen. Niet achter een touw aan klimmen wat er al hangt maar zelf nieuwe lijnen kiezen en je eigen touw uithangen. Om dit te leren gaat Yeti af en toe (in de winter) naar een hal waar we kunnen voorklimmen. Hierbij kan het voorklimmen geoefend worden zoals setjes klippen, voetfouten voorkomen, route lezen, zekeren en spotten. Bij Yeti wordt er geen Zelfstandig Indoor Voorklim cursus aangeboden, in plaats daarvan is er de ZOV cursus waar het indoor voorklimmen in opgenomen is.

ZOV – Zelfstandig Outdoor Voorklimmen

De cursus Zelfstandig Outdoor Voorklimmen (ZOV) is de start voor klimmers die zelfstandig buiten willen voorklimmen. Tijdens de cursus wordt de basis gelegd voor het op een verantwoorde manier voorklimmen in de rotsen. Wanneer cursisten de cursus met goed gevolg afsluiten behalen zij de status ‘Zelfstand Outdoor Voorklimmer’. De cursus wordt gegeven door gecertificeerde begeleiders / instructeurs en voldoet tevens aan de eisen van NKBV.

Doel van de cursus

Na deze cursus kan je zelfstandig met een andere ZOV`er op pad tijdens een van de klimweekenden van Yeti. Je leert alle technieken die je nodig hebt om jezelf en partner in de klimgebieden te kunnen zekeren en eventueel te redden mocht je onverhoopt onverwachte situaties tegenkomen.
Er zijn twee statussen binnen de ZOV opleiding te behalen:

Singlepitch:

De singlepitch status behandeld minder technieken en is daardoor sneller te halen. Met de ZOV-singlepitch status op zak kun je zelfstandig enkele lengtes buiten klimmen! Je kunt dan altijd mee op weekend, ook als er geen kader is.

Multipitch:

De ZOV-multipitch status is een stap verder dan ZOV-singlepitch. Met de ZOV-multipitch status kan je de hoogte in! Meerdere touwlengtes rotsklimmen achterelkaar.

Cursusopbouw

De cursus bestaat uit verschillende onderdelen:

Theorieavond 1

Tijdens theorie avond 1 wordt er een start gemaakt met het ZOV traject. De eerste technieken van het voorklimmen zullen behandeld worden. Na een korte presentatie is er genoeg tijd om onder leiding van het kader zelf aan de slag te gaan met de nieuwe technieken.

Theorieavond 2

Als vervolg op theorie avond 1 zal er een tweede theorie avond georganiseerd worden. Technieken uit de eerste avond zullen kort herhaald worden en er zal een nieuwe stap gemaakt worden in het voorklimmen. Na een korte presentatie zal er wederom veel tijd zijn om zelf te oefenen. Tijdens deze avond zullen we ook een stap de hoogte in gaan om het nog meer op de werkelijkheid te laten lijken.

Bergschenhoekweekenden

Nu is het tijd om de aangeleerde technieken toe te gaan passen in de hoogte. Dit doen we in Bergschenhoek, hier kun je buiten zelf meerdere touwlengtes voorklimmen. Je gaat het weekend op stap met een kader die je veel technieken van het buitenklimmen zal aanleren.
Tijdens de bergschenhoekweekenden kun je ook je eerste vinkjes halen voor je OSKV. Hoe meer vinkjes je deze weekenden haalt hoe minder je er dus in de rotsen in België hoeft te halen en hoe eerder je ZOV kan worden!

Buiten klimmen!

Eindelijk op weekend! Tijdens een weekend heb je de mogelijkheid om de rest van je vinkjes voor je OSKV te halen. Hoe meer voorbereidende activiteiten je gedaan hebt, hoe eerder je al je vinkjes op je OSKV hebt en hoe sneller je zelfstandig buiten mag voorklimmen. Tijdens een weekend ga je op stap met het kader die je stapsgewijs alle technieken in de rots aanleert. In de avond is er uiteraard ook veel Yetiaanse gezelligheid aanwezig.

Het is dan ook aan te raden om voordat je een weekend naar België gaat, de instructie filmpjes op de yeti site te bekijken. Ook zal er de mogelijkheid zijn om op de woensdag voor het weekend in de hal nog wat laatste technieken met andere beginners door te nemen en hierbij vragen te stellen aan het kader of aan andere ZOV’ers.

Kleine zusjes test

De kleine zusjes test bij Yeti is de test waarmee de cursist getoetst word op de gevraagde kennis en vaardigheden. Als de cursist slaagt voor deze toets, word men status Zelfstandig Outdoor Voorklimmer en heeft deze laten zien dat ze alle competenties goed beschikken. Ook na het behalen van de ZOV status wordt van de klimmer verwacht dat hij zich houdt aan hetgeen hij in de cursus heeft geleerd. Daarnaast moet een klimmer regelmatig (voor)klimmen om zijn kennis en vaardigheden te behouden. Het klimvaardigheidsstatus ZOV is geen garantie voor klimmen zonder ongelukken, dus blijf oppassen!

Enthousiastelingen

Klimmers die hun ZOV status behaald hebben en enthousiast en willend zijn om meer te leren kunnen extra technieken uitgelegd krijgen. De cursist gaat met kader opstap en leert bijvoorbeeld: zekeren met Reverso of ATC Guide, klimmen en zekeren met een dubbeltouw, speciale standplaatsen en/of klimmen met eigen protectie (nuts en friends).