Klimgebieden


Beez

Route

Na Freyr is het massief van Beez het grootste klimmassief van België. Kijken we niet naar het aantal routes, dan is dit wél het grootste rotsmassief! De rotsen strekken zich over verscheidene kilometers uit langs de linkeroever van de Maas, net stroomafwaarts van Namen. De rotsstructuur is grillig en biedt over het algemeen grotere grepen dan we bijvoorbeeld in Freyr terugvinden.
De rotsen hebben een hoogte tot ± 80m. 494 routes/touwlengtes/variaties. De meeste routes bevinden zich in 5e en 6e graad. Slechts een 30-tal routes biedt een grotere uitdaging.
belclimb.be/…

Berdorf

Mooi bosachtig gebied in Luxemburg. Tussen de hoge zandsteen rotsen is het een waar doolhof van spelonken en gangen.
Het is een heel divers gebied met rechte wand, plaat en goede overhang. Ook is er binnen iedere gradatie ruime keuze aan routes. In feestweekenden en vakanties kan het er erg druk zijn.

climbing.lu

 

Dave

Route

Naast een groot aantal klassieke routes, is een boulderparcours met blauwe verf aangeduid, het beslaat de hele breedte van het massief.
De rotsen hebben een hoogte tot ± 60m. Er zijn 192 routes/touwlengtes/variaties. Vrijwel alle routes zijn t/m de 6e graad.

belclimb.be/…

 

Ettringen

Ettringen in Duitsland bestaat eigenlijk uit twee gebieden die op een paar kilometer van elkaar liggen: Mayen-Ettringen en Ettringen-Kottenheim. Het zijn allebei basalt-steengroeven die tot 20 jaar geleden nog in bedrijf waren. Er zijn voornamelijk wrijvings- en spleetroutes.
De beide gebieden hebben 1100 routes tezamen. Er zijn maar weinig makkelijkere routes, de gemiddelde moeilijkheidsgraad is 7/8 (Duitse waardering). Meer dan de helft van de routes loopt door spleten en moet je zelf afzekeren met nuts en friends.

klettern-ettringen.de

 

Fontainebleau

Omschrijving: Bleau (of voluit ‘Fontainebleau’) is een plaatsje net ten zuiden van Parijs. Het gebied eromheen is een zeer bekend bouldergebied, een walhalla voor alle klauteraars! Materiaal heb je bijna niet nodig: in principe is een stel schoentjes al genoeg. Het is echter fijn om pof, tandenborstel/afwasborstel, handdoek en crashpad (speciale valmat) mee te hebben. Omdat er dus weinig speciaal materiaal nodig is, is boulderen ideaal voor de beginnende klimmer! Bovendien zijn er boulders voor alle niveaus: van kind/beginner (wit of geel) tot zeer gevorderd (zwart). Menigmaal zijn er “circuits” te volgen: een serie boulders van hetzelfde niveau die op een route liggen. Pijlen, nummers en stippen wijzen de weg van blok tot blok.

bleau.info

 

De Frankenjura

De Frankenjura is een van de grootste klimgebieden van Europa. De Frankenjura bestaat uit veel verspreid liggende gebiedjes en beslaat een oppervlakte van een gemiddelde provincie in Nederland. Het ‘rotpunkt klimmen’ is in de frankenjura ontwikkelt door Kurt Albert en groot gemaakt door Wolfgang Gullich.

De meeste routes zijn 12 tot 25 meter hoog. Er zitten 8000 routes en een groot aantal boulders. Door de grootte van het gebied is er veel variatie in routetypes.

frankenjura.com/…

Freyr

Route

Professionele foto’s door Chris Eyre-Walker

De ‘Rochers de Freyr’ is het grootste en belangrijkste klimmassief van België. Het telt ruim 600 routes in alle stijlen en moeilijkheidsgraden. De populariteit van het massief heeft er wel voor gezorgd dat routes in de lagere niveau´s zeer sterk afgeklommen zijn en dus glad zijn geworden.
De rotsen hebben een hoogte tot ± 120m. Er zijn 681 routes/touwlengtes/variaties.De routes zijn zeer verspreid over alle moeilijkheidsgraden. Onder 6a beginnen vele routes echter glad te worden.

belclimb.be/…
berichten over Freyr

Hotton

Route

Hotton is een klein, maar erg mooi gebiedje. Er zit genoeg voor een weekend. De rotsen zijn gelegen langs het riviertje de Ourthe. Op warme zonnige dagen kun je in het water verkoeling vinden. Je vindt er hoofdzakelijk enkele touwlengtes. Variërend van schoorstenen tot een aantal platen

De rotsen hebben een hoogte tot ± 40m. Er zijn 84 routes/touwlengtes/variaties. Voornamelijk in de 4e, 5e en 6e graad.

belclimb.be/…

 

De Ith

De Ith is een vrij omvangrijk klimgebied. Het gebied bestaat uit een aantal heuvelruggen die ieder weer losse rots-torens hebben waarop geklommen kan worden. De routes zijn niet altijd goed behaakt. Er wordt dus aangeraden nuts en friends mee te nemen.

ig-klettern-niedersachsen.de/…

Les Awirs

Het massief van Les Awirs onderging in 2002 en 2003 een grote heropwaardering en kan daardoor gerekend worden tot één van de belangrijkste klimmassieven van België.
Aan de zuidkant kan je in een enorme ambiance routes tot 3 touwlengtes klimmen op een 70 meter hoge plaat of anderzijds via barsten, hoekversnijdingen en terrassen.
De natuurlijk gevormde noordwand is continu overhangend en biedt moderne atletische routes die door de structuur van de rots niet altijd even gemakkelijk te lezen zijn.

De rotsen hebben een hoogte tot ± 70m. Er zijn 107 routes/touwlengtes/variaties. Plaatroutes tot 7a, in de overhangende noordwand vind je routes tot 7c.

belclimb.be/…

Pont à Lesse

De rotsen hebben een hoogte tot ± 30m. Er zijn 131 routes/touwlengtes/variaties. Meeste routes zitten in de 5e en 6e graad.

belclimb.be/…

 

Saffres

Saffres is een plaatsje in de streek van de Côte d’Or bij het plaatsje Vitteaux. Het nabijgelegen Parc Régional du Morvan trekt veel wandelaars en natuurliefhebbers.
De eerste klimmers kwamen rond 1938 al in Saffres en halverwege de jaren 50 is het echt populair geworden. Dit betekent dat er veel historie aan dit gebied kleeft. Zoals de nieuwe topo al aangeeft zijn er meer dan 400 routes tot ongeveer 40 meter hoog. Het merendeel van de routes is 5e of 6e graads, maar de moeilijkheid loopt op tot in de 8e graad. Dit maakt Saffres een van de grootste klimgebieden in de Bourgogne. Veel van de rotswanden liggen naar het zuiden waardoor het na een regenbui weer snel droog is. Ook liggen er nog een aantal andere gebieden in de buurt waardoor je je niet snel zult vervelen: Nolay (Cormot), Fixin, Surgy, Vieux-Château, Hauteroche en Saussois.

Sauerland

In het Sauerland waar tot voor kort bijna nergens geklommen mocht worden zijn de laatste jaren diverse kleine klimgebieden ontwikkeld. De klimgebieden liggen op 2,5 tot 3 uur afstand van Utrecht en zijn dus prima in een weekend of zelfs een lange dag te bereiken. Voor alle gebieden geldt dat het voormalige steengroeves zijn en dat er rekening moet worden gehouden met losse rots, met name vlak na de winter en na overvloedige neerslag. Actuele info over de gebieden kun je vinden op Kletterarena.info.

nkbv.nl/…

 

Yvoir

Route

De eerste tekens van klimactiviteiten dateren van 1930. Yvoir behoort nu tot de grootste klimmassieven van België.
De rotsen hebben een hoogte tot ± 55m. Er zijn 146 routes/touwlengtes/variaties. Er zijn veel routes in de 4e graad. Tot en met de 6e graad is er ruime keuze.

belclimb.be/…